Den oberoende samhällstidningen på internet  •  år 11
 
 
 
 
54|53|52|51
 
 
#2015/54
 
Fredag 17 juli 2015
 

Prenumerera!

Till arkiven:

 

politiken.se

Ämnen

Källor

Dokument

Söksida

 

forskningen.se

Tidskrifter

Avhandlingar

Uppsatser

Söksida

 

Information om inlogg­ning, prenu­meration, tidning, redaktion, etc

Gå vidare

26 mars 2015
 
 
Stå i bredd
 
Skurhinksrealism, tabubelagda känslor och feministiska män. Det är några av de nyskapande berättargrepp som förnekats av generationer av litteraturvetare. Ebba Witt-Brattström har skrivit en bok om 1970-talets nyfeministiska litteratur och om varför den förtjänar att uppvärderas.
 
Sonja Åkesson, Simone de Beauvoir, Maja Ekelöf, Ulla Isaksson, Gerd Brantenberg, Kerstin Thorvall, Suzanne Brøgger, Inger Alfvén, Erica Jong, Sun Axelsson, Marit Paulsen, Märta Tikkanen och Gun-Britt Sundström.
    Om dessa författarskap, och många fler, handlar är litteraturprofessor Ebba Witt-Brattströms nya bok Stå i bredd; 70-talets kvinnor, män och litteratur. Med den vill hon lyfta fram det innovativa i den svenska litteratur som skrevs under nämnda decennium. Moderskap, kvinnlig åtrå, rapportboksinspirerad dokumentarism, kvinnohistorisk nyrealism och krav på mäns delaktighet i hemarbete och familjeliv det är några exempel på teman som behandlades på nyskapande sätt i 1970-talets litteratur. Witt-Brattström visar i denna bok hur feministiska synsätt hade tolkningsföreträde i skönlitteraturen under tiotalet år. Något som enligt henne även påverkade flera manliga författare.
    Jag har vuxit upp med alla de här författarnamnen. De blickade ständigt ner på mig från min mammas bokhyllor. I tonåren började jag själv läsa många av deras böcker och de kom att bli en viktig del av min litterära skolning. Detta var på 1990-talet, men jag minns att innehållet i exempelvis Brøggers halvbiografiska romaner, fortfarande kändes radikalt och lite förbjudet tjugo år efter att böckerna skrivits.
    Mina tonår råkade sammanfalla med den så kallade tredje vågens feminism. Det var fler än Nina Björk och Fittstim-författarna som uppmärksammades genom denna rörelse. Även äldre, sedan länge misskända författare som Kerstin Thorvall, fick under 1990-talet välförtjänt upprättelse på tidningarnas kultursidor. I Thorvalls fall märktes denna omvärdering redan 1993 när hon publicerade romanen När man skjuter arbetare på samma tema som den utskällda från Det mest förbjudna från 1976. Som jag minns det var vi många som ”återupptäckte” Thorvall vid den här tiden, och fascinerades av hennes skärskådningar av den egna familjehistorien och tabubelagda känslor.
    Stå i bredd är en på många sätt viktig bok. Genom engagerande analyser visar Witt-Brattström på den rikedom av nya infallsvinklar och ämnen som 1970-talets litteratur lyfte fram och tillgängliggjorde för en bred publik. Hennes tes är att litteraturhistorien osynliggjort 1970-talet som litterär epok och fram till nu odlat bild av decenniet som en tid då ”litteraturen förtvinade av alla usla, manshatiska, bittra och sexuellt frustrerade kvinnokampsromaner”.
    Witt-Brattström visar prov på en uppfriskande ilska och eldar på under den hela boken igenom.
    Trots de många exemplen hon ger vill jag inte riktigt gå med på att den här litteraturen fortfarande skulle vara illa sedd. För var hamnar jag själv och mina likasinnade generationskamrater i denna verklighetsbeskrivning? Var hamnar min mamma och de som med henne varit 1970-talets författarskap trogna i mer än fyrtio år?
    Jag ska vara rättvis. Stå i bredd är kanske inte i första hand skriven för en litteraturintresserad allmänhet. De personer som enligt Witt-Brattström ligger bakom svartmålningen av 1970-talets litteratur är alla litteraturvetare av facket. De nedvärderande texter som hon citerar, och med välbehag sågar, har publicerats i litteraturvetenskapliga översiktsverk och doktorsavhandlingar. I vissa fall för mer än tjugo år sedan. Boken är alltså ett inlägg i en inom-akademisk debatt och det är förstås inget fel med det.
    Ändå vill jag poängtera att litteraturvetenskapliga undersökningar inte nödvändigtvis speglar den allmänna synen på 1970-talets litteratur. Se bara på de alla nyutgåvor av Brøgger, Sundström, Brantenberg, Jong och Åkesson som utkommit under de senaste åren. Kanske är det lätt hänt att en debatt förs akademiker emellan medan en helt annan pågår bland läsare utanför litteraturvetarfacket. Men var platsar i så fall Stå i bredd, som ju ändå är utgiven på ett ”vanligt” förlag (Norstedts)?
    Stundtals tycks Witt-Brattströms framställning vara präglad av självhävdelse. När hon påstår att Grupp 8:s Kvinnobulletinen, som hon själv var inblandad i, lade grunden för dagens kvinnliga serietecknare framstår det för mig som en märkligt nedlåtande kommentar. Jag undrar om det är ”Grupp 8:ans” gamla besvikelse över unga feministers otacksamhet som ekar i sådana generaliseringar?
    Titeln Stå i bredd har hämtats från en strof i Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga. Den uttrycker, skriver Witt-Brattström, en längtan efter att kvinnor och män ska kunna leva i ”jämlik kärlek och kamratskap”. Enligt henne var detta en av 1970-talslitteraturens viktigaste ledstjärnor och temat framhålls boken igenom som helt avgörande. Intressant nog finns här minst lika många exempel som visar på en helt annan bild av verkligheten. I dessa avsnitt, de som behandlar Åsa Nelvins, Maja Ekelöfs och Ekmans skildringar av hänsynslösa män, fungerar bokens analyser som bäst. De är hjärtskärande och samtidigt både levande och skarpt formulerade.
    Bokens avslutande kapitel beskriver skiftet mellan 1970-tal och 1980-tal och vad som hände när nya postmodernistiska ideal plötsligt stod för dörren. Litteraturskribenterna Peter Luthersson och Mats Gellerfelt på DN och SvD, enligt Witt-Brattström särskilt illvilliga gentemot 1970-talets litteratur, fick nu luft under vingarna. Till sin hjälp hade de den unglitterära tidskriften KRIS där Horace Engdahl var en av medarbetarna. Genom Gellerfelt och Luthersson fick, skriver hon, den ”sekt teoristinna unga hannar” som KRIS utgjorde möjlighet att sprida sin postmodernistiska lära i dagspressen. Därmed bidrog de till att för en lång tid framöver underminera de författarskap som hon nu vill uppvärdera.
    Om den unge Engdahl skriver Witt-Brattström att hans vision var mer än enbart ”elitistisk”. Han ville ”befria litteraturen (och teorin) från varje ansats till feministisk tematisering av kön”. Här kan tilläggas att den – inte minst för Witt-Brattström själv – så välkände Engdahl i boken genomgående omnämns med sitt efternamn. Lite märkligt med tanke på ett namn som Moa Martinsson, vilken väl författaren omöjligt kan ha varit ”du” med, återkommande skrivs ut som ”Moa”.
 
 
Källa:  Witt-Brattström, Ebba: Stå i bredd (Norstedts)
 Info
 
 
 
 
Artiklar

Tyskt ja banar väg för Greklandsstöd

Tysklands parlament har gett grönt ljus till att starta förhandlingar om ett tredje stödprogram för Grekland. Samtidigt ger EU-länderna, inklusive Sverige, klartecken till ett akut brygglån till landet.

17 jul 15


Grekland

Tsipras rensar i sin regering

Greklands premiärminister Alexis Tsipras möblerade på fredagen om i sin regering. Syftet verkar vara att rensa ut de ministrar som röstade nej till reformpaketet som landets långivare krävt i utbyte mot nya lån.

17 jul 15


Svenskt ja till grek-lån

Sverige säger ja till EU:s akutlån till Grekland. Vi riskerar inte svenska skattebetalares pengar, därför kan vi säga ja till detta, säger finansminister Magdalena Andersson (S)

17 jul 15


Lärarbrist skjuter löner i höjden

De senaste två åren har lärarlönerna ökat lika mycket som det tidigare krävdes sju år för att uppnå. Marknadskrafterna spelar på lärarnas sida när personalbristen tilltar.

14 jul 15


Migration

Sverige lovar EU ta emot 1 800 flyktingar

EU:s migrationsministrar ska på måndag försöka enas om hur 60 000 flyktingar ska fördelas mellan EU-länderna. Sverige erbjuder sig att ta emot drygt 1 800 av dem.

17 jul 15


Inga åtal efter barnäktenskapslag

Lagen mot barnäktenskap har funnits i ett år. Trots att ett stort antal anmälningar har nått polisen har inte ett enda fall gått till åtal.

16 jul 15


Få kommuner använder instegsjobb

Det är få kommuner som använder sig av anställningsformen instegsjobb, trots att regeringen har som mål att sådana anställningar ska öka.

16 jul 15


Maktdelning utreds i östra Ukraina

Ukraina har tagit ett steg närmare visst självbestämmande för de pro-ryska separatister som i april förra året började ta över området Donbass i östra delen av landet.

17 jul 15


Lugnt i Aten efter kravaller

Parlamentet godkände krispaket

De värsta kravallerna på flera år bröt ut när parlamentet i Aten godkände ett nytt åtstramningspaket för Grekland. Dagen efter är vardagen tillbaka i mångmiljonstaden.

16 jul 15


FN-mötet i Addis Abeba

Nytt FN-avtal om hållbar utveckling

Efter hårda förhandlingar i Etiopiens huvudstad Addis Abeba har 193 länder enats om hur FN:s mål för hållbar utveckling ska finansieras. "Ett avgörande steg", säger FN-chefen. "Ett fruktansvärt misslyckande", anser kritiker.

16 jul 15


Tsipras hoppas slippa nyval

Greklands regering har nu lämnat över den beska kravlistan från euroländerna till parlamentet i Aten. Premiärminister Alexis Tsipras säger att han hoppas kunna sitta kvar, utan nyval, hela mandatperioden trots det utbredda missnöjet i de egna leden med uppgörelsen.

14 jul 15


Ingen grexit efter uppgörelse

Det blir ingen grexit. Eurozonens ledare har enhälligt nått en överenskommelse efter nattens intensiva förhandlingar. Efter en 17 timmar lång maratonförhandling mellan euroländernas stats- och regeringschefer kom beskedet att en uppgörelse nåtts med Grekland.

13 jul 15


Grekland får skärpt kravlista

Ännu tuffare reformer krävs av Grekland för att få lånebesked från eurogruppen. En "grexit" är fortfarande möjlig, om inte regeringen i Aten ger vika.

12 jul 15


  politiken.se
ISSN: 1651-0879
 
Utgivning:   politiken.se uppdateras dagligen, utkommer med 100 nr/år, löpsedeln skickas till prenumeranter på fredagar.
 
Pris helår:   625 kr inkl. 25 procents moms.
Klicka här för prislista
 
Arkiv:   politiken.se
forskningen.se
 
    Politiken.se som arkiv är tillgängligt för privatpersoner som prenumererar. Institutioner, myndigheter, organisationer och företag kan få tillgång till ett eller flera arkiv efter överens-kommelse med redaktionen.
 
Adress:   politiken.se
Själagårdsgatan 17
111 31 Stockholm
 
Telefon:   08-20 28 68
Prenumeration:   prenumeration@politiken.se
Redaktion:   redaktionen@politiken.se
Postgiro:   63 78 79-8
Bankgiro:   5444-4062
Organisationsnr:   556594-0987
TS-upplaga 2013:   1700 prenumerater
Redaktion:   Christian Andersson, Mats Deurell (ansvarig utgivare),
Unn Gustafsson, Fredrik Reinholdsson, Fredrik
Skoglund
och Åke Svidén.

Texterna är skrivna av redaktionen och ett nät av frilansskribenter: Lars Ahnland, Kristina Andersson, Mats H Andersson, Henrik Barrdahl, Helena Björnfot, Anita Boberg, Elisabeth Cervin, Ann Dahlin, Elias Efvergren, Per Elvingson, Maria Eklund, Mikael Gewers, Karin Hertz, Anna Hjorth, Maria Holm, Jöran Hök, David Ingnäs, Jorun Jakobsson-Koca, Eva Johannesson, Jonas Johansson, Pia Karlsson Minganti, Åke Kilander, Ulf Knutson, Lars Mossfeldt, Tomas Kåberger, Karl Erik Lagerlöf, Matts Lindberg, Knut Lindelöf, Sverker Lindström, Jessica Lindvert, Kristina Lundgren, Thomas Michelsen, Mia Moisander, Eva-Lena Neiman, Magdalena Nordensson, Mikael Nyberg, Catrin Offerman, Kajsa Olsson, Jon Pelling, Elisa Rossholm, Anne Rådestad, Johan Schmidt, Wladimir Siwecki, Maria Staf, Ursula Stigzelius, Malin von Strauss, Johan Svensson, Veronica Södermark, Johan Taubert, Torbjörn Tenfält, Sten von Unge, Cajsa Unnbom, Anna Waldehorn, Anders Weidung, Cecilia Wergeni, Mats Wingborg, Stefan de Vylder och Fredrik Öjemar.
 
Kniivilä vid Moskvas Metro Foto: Thomas Löfqvist
 
Vem äger Krim?
 
Bokens titel ”Krim tillhör oss” kan läsas på olika sätt. Dels som att det är flera som gör anspråk på Krim: Ukraina, Ryssland och krimtatarerna ser Krim som sitt land. Dels som att det är de ryssar som Kniivilä intervjuat som kommer till tals och säger att nu är Krim äntligen ryskt igen. Åke Svidén recenserar.
 
ÖPPEN4 jun 15 – Kalle Kniivilä: Krim tillhör oss
 
Recensioner
 
   
 
ANNA-LENA LODENIUS Radikala höger-populistiska partier som Sverigedemokraterna får oproportionerligt mycket uppmärksamhet i medierna och bland samhälls-forskarna. Varför är det så? Anna-Lena Lodenius nya bok om högerpopulismen i Europa kämpar med att motivera sig själv, skriver Christan Andersson. ÖPPEN YVONNE HIRDMAN är svensk feminist, forskare och författare. Hon är kanske främst känd för att ha introducerat genusbegreppet i svensk forskning och för att ha varit en av ledamöterna i den statliga Maktutredningen på 80-talet. Nu har hon skrivit sin egen historia, ett kvinnoliv såsom det tedde sig under andra halvan av 1900-talet. ÖPPEN

 
   
 
EUROAFRIKA Varför blev EU till? Två svenska samhällsvetare kommer med egen teori i ny bok: för att rädda det europeiska kolonialväldet i Afrika! Men resonemangen gnisslar när de konfronteras med utvecklingen på 1950-talet, skriver Christian Andersson i sin recension. ÖPPEN VARFÖR ARBETE? Arbetsförmedlingen förmedlar inte längre jobb. Dess uppgift är att kontrollera de arbetslösa. Det innebär en förnedring av både de arbetslösa och arbetsförmedlarna. De senare ska lyda och försöka sätta sig över känslan att det de gör är orätt. ÖPPEN

 
   
 
MODERAT MILJÖPOLITIK När den nyliberalen Mattias Svensson går loss i en bok med titeln Miljöpolitik för moderater, (Fores) är förstås mycket liberalism att vänta. Och, jo, den finns där. Men inte bara. Carl-Axel Fall recenserar boken. ÖPPEN GILLES KEPEL Den allt mer uppskruvade polemiken mellan vissa anhängare och vissa motståndare till islam är ett av de största hoten mot våra samhällen, skriver den franske islamologen Gilles Kepel i sin nyöversatta bok ”Saint-Denis. Berättelsen om en Parisförort” (Atlantis). Båda sidor bidrar till samhällets sönderfall. ÖPPEN

 
   
 
70-TALET Skurhinksrealism, tabubelagda känslor och feministiska män. Det är några av de nyskapande berättargrepp som förnekats av generationer av litteraturvetare. Ebba Witt-Brattström har skrivit en bok om 1970-talets nyfeministiska litteratur och om varför den förtjänar att uppvärderas. ÖPPEN UKRAINA Den amerikanske statsvetaren John J. Mearsheimer gick emot den allmänna meningen om kriget i Ukraina när han i den amerikanska tidskriften Foreign Affairs hävdade att skulden till kriget låg hos Natos strävan att uppta Ukraina som medlem. ÖPPEN

 
   
 
THOMAS KANGER är en i raden av framstående radio- och tevejournalister som ägnar sig åt viktig granskade journalistik. I sina reportage ger Thomas Kanger röst åt de barn som utsattes för vanvård och förtryck i det svenska folkhemmet. Han riktar svidande kritik mot överheten och dess myndighetsutövning. NATO takt med att krisen i Ukraina förvärras och de alltmer frekventa avslöjandena om det näst intill obefintliga militära svenska försvaret växer kraven på att Sverige ska gå med i Nato. Folkpartiet tycks vilja gå med igår. Moderaterna har svängt från att i regeringsställning ha sagt nej till Nato till att nu kräva en utredning om svenskt Nato-medlemskap. ÖPPEN

 
   
 
PIERRE SCHORI stod en tid i den svenska utrikespolitikens centrum bland annat som kabinettssekreterare och FN-ambassadör. Han var en av Palmes utrikespolitiska lärjungar. Han framhåller Palmes storhet i sin politiska memoar. Därav följer en många gånger skarp kritik av de senaste decenniernas svenska och socialdemokratiska utrikespolitik. ÖPPEN BO ROTHSTEIN Den politiska demokratin, med allmän och lika rösträtt har snart 100 år på nacken i Sverige. Den hyllas av alla. När det kommer till den ekonomiska demokratin är det annorlunda. Då har åsikterna gått isär och i vissa kretsar och under långa perioder har det varit tabu att prata om saken. Tre böcker diskuterar den glömda demokratin - dvs den ekonomiska demokratin. ÖPPEN

 
   
 
PREKARIATET För drygt hundra år sedan organiserade sig den europeiska arbetarklassen i fackföreningar och tog strid för rimligare arbetsvillkor. I dagens Europa går miljontals människor arbetslösa, lika många hankar sig fram som med osäkra anställningsvillkor och låga löner. Guy Standing som myntat begreppet “prekariatet” utkommer nu med en bok som innehåller ett program för politisk handling. ÖPPEN VIETNAM USA:s krig i Vietnam från början av 1960-talet till 1975 då de sista amerikanerna drevs ut ur landet är ett av de blodigaste, grymmaste och mest inhumana krigen i historien. Nick Turses skildring av kriget är en smärtsam läsning. ”Döda allt som rör sig” är inte en titel som ska locka sensationslystna läsare till boken, utan ett amerikanskt motto för kriget. ÖPPEN

 
   
 
SVERIGEDRÖMMEN Sverige utmålas som ett frihetens paradis av syrier på flykt i Niklas Orrenius nya reportagebok ”Drömmen om Sverige” . En svensk läsare kan känna sig stolt men också beklämd, med tanke på att Sverige knappast levt upp till flyktingströmmens utmaningar, skriver Christian Andersson i sin recension. ÖPPEN BERLINMUREN Den 9 november 1989 befann sig Wolfgang Hansson, journalist på Aftonbladet, vid Checkpoint Charlie i Östberlin där människor hade samlats för att ta sig förbi muren till Västberlin. Han var både spänd och orolig inför vad som skulle hända, skulle regimen öppna eld och skjuta mot människorna? ÖPPEN

 
   
 
ETT PARTI som andra? Den frågan har diskuterats livligt, inte minst bland journalister. Ska SD nyhetsbevakas på samma sätt som de andra politiska partierna – utifrån relevans och intresse för medborgarna att få information om partiets insatser och förslag. Eller ska SD särbehandlas – antingen genom att sättas i karantän eller genom att granskas extra noga? ÖPPEN UNDERBAR NATT Vad var det Socialdemokratin lärde av 1980-talet? Jo, enligt författarna Henrik Malm Lindberg och Stig-Björn Ljunggren att den gamla socialdemokratiska politiken inte dög längre. Den behövde ett stort tillskott av nyliberalism. Så kan man mycket kort sammanfatta den här boken, menar Åke Svidén i sin recension. ÖPPEN

 
   
 
HJALMAR BRANTING Olle Svennings digra biografi över Hjalmar Branting (1860-1925) inleds med en scen från första maj, inte någon av demonstrationerna och manifestationerna i arbetarrörelsens barndom, utan första maj revolutionsåret 1917. Scenen, tidpunkten och innehållet i talet belyser hövdingens och partiets vägval. ÖPPEN GLENN GREENWALD är journalisten som tillsammans med dokumentärfilmaren Laura Poitras i största hemlighet blir kontaktade av en man som säger sig ha bevis för att den amerikanska staten utför omfattande övervakning av amerikaner. De båda journalisterna inser att de kommit något stort på spåren och reser till Hong Kong för att träffa mannen. ÖPPEN

 
   
 
KENT ASP som är statsvetare och journalistikprofessor, torgför den 30 år gamla tesen om politikens medialisering i en aktuell bok. Han menar att teorin gäller än och att den har skruvats ytterligare ett varv. Idag har politikerna inte bara motvilligt anpassat sig till mediernas logik - de till och med tänker och agerar själva enligt denna logik. Detta är enligt Kent Asp medialiseringens femte och sista fas. Tesen underbyggs med statistik från tio valrörelser, 1979 - 2010. ÖPPEN ÅSA MOBERG Med katastrofen i Fukushima i färskt minne, och med en generation av reaktorer som börjar knaka i fogarna, är frågan om kärnkraften akut. Och en politisk knäckfråga! Särskilt när kärnkraftskramaren Stefan Löfven ska bilda regering med miljöpartistiska motståndare. Journalisten och debattören Åsa Moberg har i en faktaspäckad bok slagit hål på de myter som under mer än 60 år dominerat samtalet om världens farligaste energiproduktion. ÖPPEN

 
   
 
POP & POLITIK Musik kan vara politisk men är all musik politik? Nej, det menar nog inte journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarsson. Men den mesta musik kan vara en spegelbild av sin tid, av en idé, en strömning eller ett fenomen. Det illustrerar Gunnarsson på ett förtjänstfullt sätt i knappt fyrtio korta kapitel där musik från de senaste årtiondena kopplas samman med en berättelse om samhället i övrigt. ÖPPEN KURT SALOMONSON Idag är det tyst om de svenska arbetarförfattarna. Men inte helt tyst. Litteraturvetarna skriver nämligen avhandlingar. Kurt Salomonson gruvarbetare på femtiotalet, senare en viktig intellektuell arbetarförfattare, skildrade i sina romaner fabrikslivet, förtrycket och det alienerade industriarbetet och han riktade också skarp kritik mot arbetarrörelsens byråkratiska överbyggnad. Nu är Salomonson föremål för en litteraturhistorisk avhandling. ÖPPEN

 
   
 
LITTERATUR & POLITIK Litteraturprofessorerna Forslind och Ohlsson har studerat vad några politiker använder litteraturen till. Statsminister Reinfeldts bekännelse att han läste Läckbergdeckare på semestern är utgångspunkten för deras resonemang. ÖPPEN REINFELDTKODEN vad är det? Jo det betyder att säga en sak och göra precis tvärtemot. När Fredrik Reinfeldt och de Nya Moderaterna förklarade att man ville bevara den svenska välfärdsmodellen, betydde det egentligen att man ville skrota den. Det hävdas i alla fall i den här boken. ÖPPEN

 
   
 
JONAS TROLLE Att en hög polis begår sexuella övergrepp är givetvis både avskyvärt och anmärkningsmärkt. När polisen i fråga gjort sig känd för ett omfattande jämställdhetsarbete läggs dessutom en sorts hyckleriets skimmer över hemskheterna som begåtts. Jonas Trolles bok ”Jakten på kapten klänning” beskriver polisarbetet som ledde till gripandet av Lindberg. ALBIN STRÖM ger inte några självklara associationer för vår tids politiskt intresserade allmänhet. Den en gång starke, auktoritative och egensinnige socialisten och fackföreningsledaren är inte bara sedan länge död; även hans gärning är omsorgsfullt begraven. Enligt Johan Lönnroth, Albin Ströms levnadstecknare, är denna minneslucka helt avsiktlig. Jan-Ewert Strömbäck recenserar. ÖPPEN

 
   
 
LANDSKRONA Det är ingen vacker bild Hans Wallengren målar upp av Landskronas socialdemokrater i mötet med invandrarna. I bästa fall kan man säga att arbetarrörelsen är tafatt och osäker, men lika mycket handlar det om att försöka göra socialdemokratiska partimedlemmar av invandrarna eller åtminstone socialdemokratiska väljare. ÖPPEN NER MED ALLT Åren kring 1968 har ofta behandlats styvmoderligt av litteraturhistorien och tagits för trångsynt plakatpolitik. I Johan Svedjedals nya essäsamling med titeln ”Ner med allt?” återupplivas bortglömda författarskap från perioden och välkända ikoner beskrivs utifrån nya vinklar. Här varvas pricksäkra iakttagelser med det rent studentikosa. ÖPPEN

 
   
 
EU-VALET Det är fullt av motsägelser och oklarheter i partiernas program inför EU-valet. Om det kan man läsa i en ny rapport från tankesmedjan Forum för EU-debatt. Partierna blandar ihop EU-frågor och svenska frågor och de fladdrar hit och dit när det gäller hur mycket makt EU egentligen ska ha. Men alla ledamöter i Europaparlamentet måste hantera korstryck i form av konflikter mellan EU:s partigrupp och hemmaparti om de vill överleva politiskt. ÖPPEN PUSSY RIOT är en feministisk rysk punkgrupp, och samtidigt en aktivistgrupp och ett konstnärskollektiv. Sommaren 2012 genomförde gruppen en aktion i Frälsarkatedralen i Moskva med tydlig kritik av Rysslands president Vladimir Putin. De greps och dömdes till ganska långa fängelsetraff. Fallet väckte stor internationell uppmärksamhet. Masha Gessen har skrivit en reportagebok om gruppen.

 
   
 
UNGERN OCH EUROPA Är EU ett projekt för mänskliga rättigheter eller för en fri marknad? Den frågan tangerar Annika Ström Melin i en ny bok som börjar på Haagkongressen 1948, då en europeisk gemenskap diskuterades som ett medel att stoppa ännu ett förödande storkrig i Europa. Den slutar i Ungern där det regerande högerpartiet Fidesz begränsar demokratin och mänskliga rättigheter utan att EU reagerar. ÖPPEN VÅRDFABRIKEN Kristina Mattsson har skrivit en mycket viktig bok om den offentliga verksamhetens anpassning till marknadsekonomi och nyliberalism. Orsaken är privatiseringarna av vård, skola och omsorg som pågått sedan 1990-talet. Den dåvarande regeringen Bildt släppte lös en svårkontrollerad djävul vid namn NPM i välfärdsfabriken, konstaterar hon. Recension Åke Svidén. ÖPPEN

 
   
 
AFRIKABILDEN i västvärlden präglas av våldsamma svängningar – från afropessimism i slutet på förra seklet till dagens afrooptimism. Den höga tillväxttakten i vissa afrikanska länder får nu många bedömare att sjunga Afrikas lov. Titeln på diplomaten Sten Rylanders nya bok ”Afrika vänder. En kontinent i förändring” antyder att också den rider på den afrooptimistiska vågen. Men i själva verket är bokens Afrikabild både nyanserad och djupt problematiserande. ÖPPEN BEGREPPET "POPULISM" förekommer flitigt i medierna, framför allt i sammansättningen "högerpopulism". I en ny rapport från Timbro, "Vinner populisterna Europaparlamentsvalet?", pekar statsvetaren Andreas Johansson Heinö på långsiktiga risker med uppsving för populistiska partier i valet. Men vad är det egentligen som kännetecknar politiska partier med den beteckningen? Författaren svettas med frågan. ÖPPEN

 
   
 
INGVAR CARLSSON När förre statsministern Ingvar Carlsson skriver ännu en sorts memoar väljer han att tränga lite djupare in i frågor om politisk etik och moral och utelämnar spännande avslöjanden och dispyter med politikkolleger. Det blir en politisk tankebok, som utgår från hans eget liv och hur hans bakgrund har format honom till den politiker han blev. ÖPPEN LENNART WEIBULL ifrågasätter att vi befinner oss mitt i en medierevo-lution. Medielandskapet har visserligen utvidgats. Men fortfarande är tidnings-läsningen på papper vanligare än på nätet, och vi använder oftare tv- och radioapparater än datorn. Vad som har hänt är faktiskt att teve har blivit det dominerande mediet. Och de sociala medierna är knappast några mass-medier. ÖPPEN

 
   
 
INTE MITT LAND Författaren Kristian Lundberg beskriver det svenska samhället ur ett konsekvent underifrånperspektiv. Det handlar om den vanmakt han känner inför en samhällsomdaning som inte är hans. Solidariteten har rivits upp. En fråga som han ständigt upprepar är ”Ska jag ta hand om min broder?” Vem ska solidariteten omfatta? ÖPPEN POLITISK REKLAM Kan politiska partier vinna val med hjälp av smarta reklamkampanjer? I mer än hundra år har partierna använt sig av tidnings­annonser, affischer, direktreklam, valstugor och på senare tid också av internet och teve-reklam. Reklam är inte verknings­löst, men allra starkast är ändå de journaliststyrda programmen i gammelmedia.

 
Sök
 
Sök i fritext:
 
 
   
 
Europeisk press
 
 
politiken.se rapporterar i den här spalten om vad som skrivs i några europeiska tidningar.
Grekland behöver skuldlättnad
Varoufakis har rätt, Grekland behöver en skuldnedskrivning. Det borde tysken om någon förstå, skriver Süddeutsche Zeitung.
ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 16/6-15 och Newstatesman 4/6-15
En syrisk flyktings svåra väg till Malmö – The Guardian var med
När ”Ø” på skyltarna har ersatts av ”Ö” förstår den syriske flyktingen att han nått sina drömmars land, Sverige, landet med obegränsat uppehållstillstånd. The Guardians reportrar har följt med på den mödosamma färden till Malmö.
ÖPPEN The Guardian & Le Monde 11 juni 2015
Rapport från Cyperns smärtsamma återfödsel
För två år sedan trodde bedömare att Cypern skulle sjunka ännu djupare ner i ekonomisk kris än Grekland. Men första kvartalet 2015 har landet åter tillväxt. En försiktig optimism råder enligt Le Monde.
ÖPPEN Le Monde 10/6-15
Kurdisk framgång i Turkiska valet
Kurddominerade HDP klarade tioprocentspärren till det turkiska parlamentet med råge. Partiet förkroppsligar kurdernas förmodligen sista försök att få igenom sina intressen på parlamentarisk väg, skriver taz.
ÖPPEN taz 9/6-15
Bakslag för Erdogan i turkiska valet
Efter söndagens val och HDP:s intåg är mer än 95 procent av väljarnas röster de facto representerade i Turkiets parlament. Ett demokratiskt genombrott, konstaterar FAZ.
ÖPPEN FAZ 10/6-15
På Greklandsfronten intet nytt!
Är det någon som orkar följa EU:s krisförhandlingar med Grekland? Varje vecka kommer det ett nytt sammanbrott som sedan bara flyter ihop med nästa sammanbrott, en process utan slut.
ÖPPEN Le Monde 4/6-15
Brittisk EU-omröstning politisk dynamit i Frankrike
En brittisk folkomröstning om EU-medlemskap 2017 skulle sammanfalla med de franska valen. Nationella fronten med närmare en fjärdedel av väljarna bakom sig driver också utträdeskrav.
ÖPPEN Le Monde 26/5-15
Franska extremhögern knyter nära band med Putin
I tisdags gjorde ledaren för Nationella fronten i Frankrike Marine Le Pen sitt tredje besök i Moskva på kort tid. Nationella fronten och Moskva är helt överens på de flesta områden, inklusive Ukraina.
ÖPPEN Le Monde 26/5-15
800 miljoner människor i världen svälter
Enligt en färsk FN-rapport är svältsituation fortfarande kritisk i Afrika söder om Sahara och i Sydasien. Tio procent av världens befolkning är undernärda mot 20 procent 1990-1992.
ÖPPEN Le Monde 27/5-15
Symbolisk likbärgning
Italiens premiärminister Renzi har förkunnat att han vill låta bärga liken från de hundratals människor som omkom när en flyktingbåt kantrade utanför Libyens kust i april.
Süddeutsche Zeitung 15/5-15
Fransk militär möter anklagelser om sexuella övergrepp i Centralafrika
Utredningen om franska soldaters sexuella övergrepp mot minderåriga i Centralafrikanska republiken pågår. Det var den svenske FN-tjänstemannen Anders Kompass som läckte uppgifterna till pressen för en månad sedan. Le Mondes korrespondenter har försökt hitta sanningen.
Le Monde 21 maj 2015
Brexit: dragkamp väntar
Problemet i dagsläget, skriver Die Zeit, är att ingen egentligen vet exakt vilka politiska skalper Cameron är ute efter, särskilt inte nu när liberaldemokraterna inte längre sitter med i regeringen.
ÖPPEN Die Zeit 11/5-15
United Federation?
David Cameron kan vara stolt över sin valseger, men ett jättestarkt mandat från den brittiska väljarkåren är det inte fråga om. I stället syns en allt starkare politisk regionalisering. Det vore logiskt av Cameron att fullfölja utvecklingen mot federalism, skriver taz.
ÖPPEN taz 11/5-15
”Sänka skepp” i Medelhavet
EU:s vill komma åt människosmugglare till varje pris och skyggar inte för våld. Just nu försöker man försäkra sig om stöd från FN:s säkerhetsråd för en militär insats utanför Libyens kust. Folkrättsligt betraktat är tilltaget tveksamt, skriver taz.
ÖPPEN tagezeitung 12/5-15
Känsligt asylförslag i EU
EU-kommissionen vill att EU-länderna gemensamt ska ansvara för att ta emot 20 000 asylsökande. En högst känslig och konfliktfylld fråga i EU. Statsminister Stefan Löfven stödjer principen.
aj 15
”Islamiska staten” är mer Stasi än religion
Bilden av ”Islamiska staten” som ett utslag av religiös fanatism är felaktig. IS är framför allt en minutiöst planerad hämndaktion av Saddam Husseins avskedade underrättelseofficerare enligt nytt material, som publiceras i bl.a. Der Spiegel och Le Monde. Christian Andersson rapporterar.
ÖPPEN Le Monde 25/4-15, spiegelonline 28/4-15
Burundi på randen till inbördeskrig
Burundis författningsdomstol har tvingats godkänna president Pierre Nkurunzizas tredje mandatperiod, trots att den kan strida mot landets författning. Framtiden för landet är dyster.
ÖPPEN Le Monde 5/5-15
EU-parlamentet varnar: Man blir tjock av alkohol!
Alkohol är farligt – inte på grund av sociala problem, trafikskador, hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer utan för att man blir fet. Europaparlamentet vill ha kalorideklaration.
Le Monde 6/5-15
Reportrar utan gränsers grundare registrerar ”muslimska” skolbarn
Grundaren av den internationella yttrandefrihetsorganisationen Reportrar utan gränser, fransmannen Robert Ménard, säger att staden där han nu är borgmästare registrerat ”muslimska” skolbarn.
ÖPPEN Le Monde 8/5-15
Sociala nedskärningar kan vänta britterna efter valet
Bara dagar innan det brittiska valet avslöjar The Guardian myndigheternas planer på hårda nedskärningar i socialbidrag och familjestöd efter valet. Och det oavsett vem som vinner parlamentsvalet.
ÖPPEN The Guardian 5/5-15
Vem är egentligen ansvarig för flyktingkatastroferna i Medelhavet?
Vems fel är flyktingtragedierna i Medelhavet, frågar sig Le Monde. Svaret beror på vem man frågar. Polisen, regeringarna och människorättsorganisationerna har olika uppfattning.
ÖPPEN Le Monde 21/4-15
Domen mot Mursi fördöms av Amnesty
Rättegången mot Egyptens före detta president Mohamed Mursi förkastas av Amnesty International. Han dömdes i tisdags till 20 års fängelse.
ÖPPEN The Guardian 21/4-15
Al-Qaida är det jemenitiska inbördeskrigets stora vinnare
Det kaos som drabbat Jemen efter de shiitiska houthirebellernas offensiv och den saudiledda sunnikoalitionens motattacker gynnar framför allt Al-Qaida, rapporter Le Monde.
ÖPPEN Le Monde 21/4-15
Tyska regeringen benämner folkmordet på armenier som ett sådant
Tyskland har hittills inte velat erkänna folkmordet på armenier som just ett sådant. Av rädsla för att skada sina relationer till Turkiet, brukar det heta. Kanske också av ovilja att konfrontera sin egen roll och eventuella ansvar. Men inför hundraårsdagen har något hänt.
ÖPPEN Die Zeit 20/4-15
Ukraina vill utplåna alla minnen av sovjettiden
Kiev vill radera ut alla minnen av Sovjetunionen. Gator och allmänna platser som påminner om sovjettiden ska döpas om. Varje förnekelse av kommunismens ”kriminella karaktär” förbjuds.
ÖPPEN Le Monde 11/4-15
Vänsterregeringarna i Frankrike och Sverige - helt olika politik mot Saudiarabien
Frankrikes vänsterregering satsar tungt på politiskt, militärt och kommersiellt samarbete med Saudiarabien när det gnisslar i saudiernas relationer med andra Västländer, som USA och Sverige.
ÖPPEN Le Monde 13/4-15
Ny drunkningskatastrof i Medelhavet
Tyska tageszeitung har tryckt en fiktiv dödsruna på förstasidan av torsdagens utgåva över ”400 människor”. Redan innan söndagens katastrof låg dödssiffran för i år på 500 individer. Och nu rapporterar nyhetsbyråer att ytterligare en båt med flyktingar sjunkit på vägen till Europa.
ÖPPEN Taz 16/4-15
Varma ord, men inga pengar i Moskva
I Tyskland var oron påtaglig inför den grekiska premiärministern Alexis Tsipras besök i Ryssland. Men konkreta löften som underminerar sanktionspolitiken gav varken Tsipras eller Putin, rapporterar tysk press.
ÖPPEN Taz och Spiegel online, 8/4-15
Facebook inför rätta
Tiotusentals målsägande står bakom försöket att stämma Facebook. Ärendet hanteras som ett civilmål i en domstol i Wien. Men även EU-domstolen befattar sig vid det här laget med den bakomliggande frågan, som handlar om personuppgiftsskydd mellan EU och USA.
ÖPPEN Faz och Spiegel online 9/4-15
Graden av patriotism testas för tibetanska munkar och nunnor
Enligt det kinesiska Kommunistpartiet måste samtliga munkkloster i regionen utrustas med nationalflaggor, telefonledningar och nyhetskanaler, rapporter The Guardian.
ÖPPEN The Guardian 8/4-15
Slaget om Islamiska staten står också på nätet
Terrororganisationen Islamiska staten trappar upp sin propaganda på nätet. Det amerikanska nätföretaget Twitter försöker stoppa men alldeles för lamt och alldeles för sent, säger kritikerna. Nu får företaget hjälp av hackergruppen Anonymous.
ÖPPEN Le Monde och New York Times 28/3-15
Israels one-man-show fortsätter
Det konstaterar Süddeutsche Zeitung i en kritisk kommentar till den israeliska premiärministern Netanyahu vars Likud-parti blev störst i nyvalet.
ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 18/3-15
Tuaregerna i Mali förkastar fredsavtal
Det ser mörkt ut för fredsavtalet i Mali mellan centralregeringen i Bamako och de upproriska tuaregerna i norra delen av landet. Flera tuareggrupper kräver ökat självstyre.
ÖPPEN Le Monde 17/3-15
Homosexuella män i Frankrike kan få lämna blod
Frankrikes hälsovårdsminister föreslår att homosexuella män ska få lämna blod. Det har varit förbjudet på grund av risken för hiv-smitta.
ÖPPEN Le Monde 18/3-15
The Guardian lanserar klimatkampanj
The Guardian startar en kampanj för att sätta press på världens största investmentbolag. Tidningen vill få dem att sluta investera pengar i fossila bränslen.
ÖPPEN The Guardian 16/3-15
Terroristattacken i Tunis hotar turismen
Onsdagens terroristattack i Tunis som dödade ett tjugotal turister hotar landets turistindustri som redan befinner sig i kris. Tunisien är starkt beroende av inkomsterna från utländska turister.
Le Monde 18/3-15
"Tsipras påtryckningsmedel"
Så titulerar Süddeutsche Zeitung en aktuell artikel om hur tyska krigsförbrytelser under andra världskriget, framförallt en tvångskredit till nazisterna, används som slagträ av regeringen Tsipras.
ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 12/3-15
Koalitionen mot IS saknar mål
USA, Frankrike och Storbritannien har flottstyrkor i Persiska golfen och samordnar insatserna mot IS. I övrigt är det magert med samordning bland koalitionens tjugo deltagande länder.
ÖPPEN Le Monde 10/3-15
Andelen kejsarsnitt ökar i EU
Frekvensen kejsarsnitt varierar mycket i Europa. Island har lägst andel – 15 procent. Cypern har högst – 52 procent. Många planerade kejsarsnitt skulle kunna undvikas, säger forskare.
ÖPPEN Le Monde 11/3-15
Skakigt fredsavtal löser inte konflikten i Mali
Söndagens preliminära fredsavtal mellan centralregeringen och sex väpnade grupper i norr är knappast en lösning på den allt mer kaotiska situationen i Mali, skriver Le Monde.
Le Monde 5/3-15
Nationella fronten har segervittring i franska regionalvalen
Inför regionalvalen i Frankrike i mars står Nationella fronten inför samma problem som Sverigedemokraterna haft – att hålla koll på alla tusentals nya kandidater.
ÖPPEN Le Monde 4/3-15
Diskriminering förhindrar integration
En rapport från den franske premiärministerns kansli i söndags beskriver hur diskrimineringen på den franska arbetsmarknaden av ungdomar med afrikansk bakgrund förhindrar integration.
Le Monde 5/3-15
Kristen milis i Syrien vädjar om hjälp
Ett par hundra assyriska milismän håller stånd emot Isis framryckningar i nordöstra Syrien. Till skillnad från kurderna får de ingen hjälp från omvärlden.
ÖPPEN The Guardian 3/3-15
Bryssel ger Frankrike två års frist för att fixa underskott
I elva års tid har Frankrike brutit mot EU:s tak för underskott i statens affärer – högst tre procent av bruttonationalprodukten. I onsdags fick landet ytterligare två år på sig att lösa problemet.
ÖPPEN Le Monde 25/2-15
Före detta terrorist talar ut
På 90-talet upplevde Frankrike en islamistisk terrorvåg, när inbördeskriget i Algeriet drog in den gamla kolonialmakten i konflikten. En f.d. terrordömd drar paralleller med dagens terrorism.
ÖPPENeb 15
Raka puckar när FAZ intervjuar Löfven
Inför Löfvens Tysklandsbesök gjorde den konservativa tyska dagstidningen en intervju om den svenska synen på säkerhetspolitiska risker och migration. Statsministern förkunnade bland annat att regeringen avser att göra flyktingmottagandet till plikt för svenska kommuner.
ÖPPEN FAZ 25/2-15
Österrike röstar om ny ”islamlag”
I Wien röstar parlamentet igenom en lag som reglerar muslimers religionsutövning. Ett steg mot praktiskt integration eller ett stigmatiserande misstroendevotum? Bedömningarna går isär. Men de tyska kristdemokraterna är imponerade.
ÖPPEN Süddeutsche Zeitung 25/2-15
Libyen - Medelhavets Somalia?
Bara internationella insatser kan nu stoppa Libyens sönderfall och förhindra att landet blir ”Medelhavets Somalia”, säger en hög brittisk diplomat till The Guardian.
ÖPPEN The Guardian 16/2
Förhandlingarna med Grekland – bluffpoker eller totalt dödläge?
Handlar de uppskruvade förhandlingarna mellan euroländerna och Grekland om att inte tappa ansiktet inför en oundviklig kompromiss? Eller är det de dövas dialog? undrar Le Monde.
ÖPPEN Le Monde 17/2-15
Motstridiga tyska reaktioner på Varoufakis giv
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble avböjde med en gång Athens ansökan om ett halvårs förlängning av stödet från eurozonen. Men det tyska handelsministeriet menar att man måste förhandla.
ÖPPEN Der Spiegel online 19/2-15
Årets influensavaccin tycks ha viss effekt
Över 2 miljoner fransmän har insjuknat i influensa denna säsong, 600 000 bara den senaste veckan. Franska smittskyddsinstitutet hoppas att årets epidemi därmed nått klimax.
ÖPPEN Le Monde 18/2-2015
Eurogruppens möte med Grekland misslyckades
Den första förhandlingsrundan i Bryssel nu i veckan om Greklands gigantiska statsskuld ledde inte till några resultat. Grekland och de 18 euroländerna står alltför långt ifrån varandra.
ÖPPEN Le Monde 12/2-15
Socialisterna vann knappt över extremhögern i franskt fyllnadsval
Med bara 800 rösters marginal lyckades de franska socialisterna behålla parlamentsmandatet i fyllnadsvalet i söndags. Men Nationella fronten lockade de flesta borgerliga väljarna.
ÖPPEN Le Monde 9/2-15
Storbanken HSBC inblandad i många skandaler genom åren
Den internationella storbanken HSBC har inte bara skyddat skattesmitare i Schweiz utan också hjälpt knarkhandlare och terrorister i deras affärer. Politikerna är maktlösa, skriver Le Monde.
ÖPPEN Le Monde 8/2-15
En Putinsk delseger
Liberala veckotidningen Die Zeit gör en dyster prognos i skuggan av Minsk. Den enda vinnaren är egentligen den vitryske presidenten Lukasjenko, tycker Zeits korrespondent i Moskva.
ÖPPEN Die Zeit 12/2-15
Är “säkra länder” säkra?
Tyskland, speciellt Bayern, konfronteras med ett växande antal asylsökande från Kosovo och Albanien. Kristdemokratiska politiker vill utvidga bestämmelserna om så kallade ”säkra” tredjeländer för stoppa invandringen av fattiga människor från västra Balkan.
ÖPPEN tageszeitung 11/2-15
Frankrike vill förbjuda diesel
Den franska regeringen vill ge hjälp till dem som byter sin gamla dieselbil – ca 100 000 kronor om man byter till el och 65 000 om man byter till hybrid. Målet är att alla äldre dieselbilar ska skrotas.
ÖPPEN Le Monde 5/2 2015
Bankrutt finansminister får kalla handen
”Jag är finansminister i ett bankrutt land”, säger Yanis Varoufakis till tyska veckotidningen Die Zeit. Han argumenterar med patos för att koppla återbetalningen av den grekiska statsskulden till tillväxttakten. Men i Berlin möts Varoufakis av kalla handen.
ÖPPEN Die Zeit 4/2-15, Süddeutsche Zeitung 5/2-15
Franska konservativa beredda att släppa fram extremhögern i fyllnadsval
Fyllnadsvalet i Frankrike på söndag blir en rysare. I valets andra omgång står Nationella frontens kandidat mot en socialist. De konservativa vill rösta blankt, vilket bäddar för extremhögerns seger.
ÖPPEN Le Monde 4/2-15
”Frankrikes vänsterregering kommer inte att följa Greklands exempel!”
Inom den franska vänstern finns starka sympatier för den nya grekiska regeringen. Men Syriza kommer inte att påverka fransk inrikespolitik, säger forskare.
ÖPPEN le Monde 27/1-15
”Grexit” visst ett hot
Den konservativa tyska tidningen FAZ utgivare varnar för att ett grekiskt utträde ur eurosamarbetet fungerar som hot – och citerar den amerikanska ekonomen Allan Meltzer som pläderat för att införa en slags b-euro för de krisdrabbade länderna.
ÖPPEN Frankfurter Allgemeine Zeitung 28/1-15
Hur ser islam ut i Frankrike?
Opinionsundersökningarna visar att fransmännen – precis som britter och svenskar – har en överdriven föreställning om islams utbredning. Le Monde försöker tolka osäkra beräkningar.
ÖPPEN Le Monde 21/1-15
Toyota störst 2014 men VW tros vinna 2015
Japanska Toyota behöll platsen som världens största biltillverkare 2014, med drygt 10 miljoner sålda bilar. Men tyska Volkswagen flåsar japanerna i nacken och går sannolikt om under 2015.
ÖPPEN Le Monde 21/1-15
”Al Qaida farligare än Islamiska staten”
I skugga av Islamiska statens terror i Syrien och Irak har omvärlden börjat tona ner hotet från Al-Qaida. Det är ett misstag, skriver Le Monde. Det visar förra veckans attentat i Paris.
ÖPPEN Le Monde 13/1-15
Terrorism, enighet och datalagring
När Angela Merkel läste upp årets första regeringsförklaring stod terrorattackerna i Paris i fokus. Samtidigt pläderade hon för den i Tyskland mycket omstridda datalagringen.
ÖPPEN taz, spiegel och die zeit 15/1-15
Islam är också mördarnas offer
Vi måste till varje pris undvika att gå terroristernas ärende genom att brännmärka muslimerna, skriver den välkände fransk-marockanske författaren Tahar Ben Jelloun i Le Monde, rapporterar Christian Andersson.
ÖPPEN Le Monde 8/1-15
Nationell samling i Paris på söndag – men extremhögern tycks inte få vara med
På söndag organiserar de franska politiska partierna en ”republikansk marsch” i Paris till minne av de mördade Charle Hebdo- journalisterna. Men högextrema Nationella fronten är inte inbjuden. Det rapporterar Christian Andersson som läst Le Monde.
ÖPPEN Le Monde 8/1-15
 
 
 
Tidigare utgåvor: 54|53|52|51|50|49|48|47|46|45|44|43|42|41|40|39|38|37