Rena deckarjakten på Einar Swan

Av Hans Bengtsson 14 AUGUSTI 2008 16.19

Jakten på Einar Swan är över. Den slutade i nordskånska Bjärlöv. Därmed har världens sorgsammaste låt blivit kartlagd. Och kompositören har fått ett äreminne rest över sig, tack vare idoge forskaren Sven Bjerstedt.

I genren jazzballader är "When your lover has gone" en verklig klassiker. Den finns i hundratals inspelningar från 30-talet och framåt. Och den lever fortfarande.
Den toppar också listan över tårdrypande låtar. Det är så ögonen vattnas bara man tänker på den.
– Låten är extremt sorglig, förklarar Sven Bjerstedt. Den mynnar ut i en ganska hopplös slutpunkt. Livet är kort sagt meningslöst. Och det känner man verkligen när Billie Holiday tolkar den. Eller Frank Sinatra som fullkomligt vältrar sig i sorg och saknad.
– Det finns säkert 300 olika inspelningar. Och fortfarande görs nya. Bara häromdagen hörde jag en färsk version av en ung öststatssångerska. Den tycks ha evigt liv, en riktig evergreen.


Han hette Einar

Sven Bjerstedt, bosatt i Bjärlöv, är pianist och i vardagslag musiklärare på Teaterhögskolan i Malmö. Redan i tonåren fick han upp öronen för "When your lover has gone". Och allt sedan dess har låten följt och gäckat honom.
– Det är en originell melodi, raffinerad såväl melodiskt som harmoniskt. Så det var ingen tillfällighet att den slog direkt efter att ha varit med i James Cagney-filmen "Blonde crazy" 1931. Och såväl Louis Armstrong som Benny Goodman gjorde tidiga inspelningar.
Mannen bakom succén hette E A Swan. Vadå E A? tänkte Sven Bjerstedt. Han måtte väl ha ett riktigt förnamn.
– Jag blev mer och mer nyfiken. Och plötsligt en dag fick jag reda på att han hette Einar. Ganska otippat måste jag säga. Och att det just var Einar triggade mig ytterligare. Han var kanske rent av svensk eller i alla fall skandinav. Einar Swan låter ju lite bekant.


Bortglömd kompositör

Så Sven tog kontakt med sakkunniga i den stora jazzvärlden. Forskare och andra som borde ha koll på Einar Swan.
– Men ingen visste något. Einar var ett blankt blad i jazzhistorien. Trots att han skrivit en av de mest älskade och spelade låtarna.
Nu gick Sven Bjerstedt inte att stoppa. Han gav sig själve den på att knäcka Einar-nöten. Och våren 2005 gick han i gång på allvar i bästa deckarstil. Han testade än det ena, än det andra.
– Och så hittade jag den amerikanska folkräkningen för år 1930. Där dök Einar upp. Han bodde då i New York. I samma källa fick jag också reda på att han hade finskt påbrå.
Nu var Einar Swan geografiskt inringad. Sven satte in en annons och efterlysning i finska Hufvudstadsbladet.
– Och jag fick napp. En musiker som spelat ihop med en av Einars systrar hörde av sig och det ena gav det andra.


Spelade 20 instrument

Plötsligt hade Sven Bjerstedt flera fina trådar att nysta i. Och en fantastisk historia rullades upp.
Familjen Swan, som egentligen hette Joutsen, kom från Österbotten. 1899 gick resan västerut till Amerika. Pappa John Swan försörjde sig som snickare, men var också musiker. Och med tiden kunde han bilda en hel familjeorkester; sju av de åtta barnen blev musiker.
Ett av dem var Einar som hade ovanligt stor musikalisk talang. Redan tio år gammal fick han sina första kompositioner tryckta. Och han lärde sig spela ett 20-tal instrument. Märkligt nog mot faderns vilja satsade han på den nya tidens jazzmusik och startade egen orkester.
– 1924, 21 år gammal, fick han engagemang som saxofonist i en av orkestrarna på berömda Roseland Ballroom i New York. I den andra spelade bland andra Louis Armstrong och Coleman Hawkins. Einar befann sig mitt i smeten, säger Sven Bjerstedt.


Tv-dokumentär snart klar

Just innan 20-talet gick över i 30-tal slog den stora depressionen till i USA. Det blev väldigt svart och neråt. Och i den vevan skrev Einar Swan "When your lover has gone". Han fångade tidstämningen på kornet. 1931 slog låten igenom via filmen "Blonde crazy". Och artist efter artist sjöng in den. Billie Holiday, Frank Sintra, Judy Garland, Sara Vaughan och många fler.
– Det var också James Deans favoritlåt, säger Sven.
Einar Swan dog redan 1940, bara 37 år gammal. Namnet föll i glömska, det blev bara ett E A, men låten levde vidare. Och nu har hela historien fått nytt liv tack vare Sven Bjerstedts nyfikenhet och envishet. Först publicerade han en fyllig rapport på 80 sidor. Sedan hörde finsk tv av sig.
– Nu håller vi på med en dokumentär om Einar Swan. Jag har varit i Finland och spelat in. Och på söndag åker jag till New York för att komplettera. Jag skall bland annat träffa Einar Swans son Donald.
Sven Bjerstedt är ciceron och berättare i timslånga Vem var Einar Swan?, som kommer att sändas i finsk tv i slutet av året.
– Jag hoppas att svensk tv också köper in den. Det är ett fantastiskt och märkligt levnadsöde.


Tipsa Tipsa en vän
Kommentarer
Max 200 ord. Debattregler
blog comments powered by Disqus
FLER NYHETER PÅ
Superlöftet Sara Olofsson går på avslut i Lugis hemmamöte med Önnereds HK.  

17-årig doldis klev
fram i Lugi

Dalhemsförvärvet Sara Olofsson åter bäst på plan – hyllas av legendaren Magnus Andersson.
H65:s tremålsskytt Jennie Linnéll bryter sig igenom Skövdes försvar.  

H65 krossade Skövde

Ny seger mot ännu ett tippat topplag.
Redan har ett par stora olivträd och ett apelsinträd kommit in för vinterförvaring hos Anette Trönnberg Lundin och Zacharias Williamsson i Arrie.

Lever sin dröm med växthotell

Lite är det nog en dröm som blir verklighet när Zacharias Williamsson och Anette Trönnberg Lundin nu startar sitt företag tillsammans.
Den nya skolskjutstaxin har krånglat en hel del.  

Lång väntan
för skoltaxi

Var tredje resa försenad med Taxi Kurir.
Rehabilitering
Björn Athlöf och Kylle Ahlqvist är missnöjda med att sjukhusledningen valt att stänga patienthotellet på Orup. Nu hoppas de kunna väcka debatt och få till en dialog med ansvariga. – Jag skulle kanske inte ha funnits om Orup inte räddat mig från en djup depression, säger Björn Athlöf som inte vill se en försämrad verksamhet.  

De vill ha kvar patienthotell

Patienter vill istället se att Orupssjukhuset utvecklas.
Snart återinvigs Särslövs renoverade kyrka. En renovering som blev mycket dyrare än beräknat, konstaterar kyrkoherde Per-Göran Hansson och fastighetsansvarie Lars Törnquist.

Putsad och
med nya tak

Stormarna gjorde kyrkorenoveringen mycket dyrare än beräknat.
Dagens nöjessnackisar
Nöjesbloggar
Läs våra bilagor